- December 2002

December Januari Februari Maart April Mei Juni Juni Augustus

VOORAF

1 Oktober 2002: De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang. Een paar weken terug heb ik een backpack aangeschaft (de Karrimor Panther 65l). Verder heb ik als wandelschoenen een stel Timberlands gekocht en nog wat overige benodigdheden aangeschaft zodat wat de uitrusting betreft alles nu compleet is.
Gisteren mijn nieuwe paspoort opgehaalt en vanochtend een ochtendje vrij genomen en het Working Holiday visum opgehaald in Den Haag. Dat was echt een fluitje van een cent. Na overlegging van de ingevulde papieren, een bankafschrift, doktersverklaring en 105 Euro leges, werd het visum onmiddelijk in m'n paspoort geplakt en kon ik meteen weer weg. Bij elkaar een bezoekje van 5 minuten!

12 Oktober 2003: Het staat vast!!: vandaag samen met m'n reisgenoot de reis geboekt op de infodag bij Australian Backpackers. Er was dit jaar alleen nog plek op 6 december dus dat is de vertrekdatum geworden. 6 December om 13:35u vertrekken we met Cathay Pacific richting Hong Kong waar we een dag zullen verblijven en zo wat van de stad kunnen zien. Daarna vliegen we door naar Sydney!
Naast de heen en terugreis naar Australie hebben we gelijk een retourtje Nieuw Zeeland (heen vanaf Brisbane (AU) naar Auckland (NZ) en terug vanaf Christchurch (NZ) naar Melbourne (AU)) geboekt. Tenslotte zullen we op de terugreis via Bali reizen waar we nog een tijdje vakantie kunnen vieren alvorens terug te keren naar Nederland.
Het toeval wil dat er bij thuiskomst blijkt dat er vandaag een zeer bloedige bomaanslag is gepleegd op Bali. Er zijn zeker 180 doden te betreuren en daardoor geldt er nu een negatief reisadvies voor Bali. Maar even afwachten hoe deze situatie zich gaat ontwikkelen... Wellicht dat het verstandig wordt om de Bali stopover te annuleren en een veiligere plek op te zoeken.

7 DECEMBER

Daar is ie dan: het eerste deel van het reisverslag: sta nu oververmoeid te wezen op Hong Kong airport. Hong Kong was een erg indrukwekkende stad, beetje vreemd, maar wel grappig (vol met gestresste Chinezen).
We kwamen vanochtend om 8:15 HK tijd aan (01:15 NL tijd). Het is hier echt heerlijk weer: graadje of 28 en volop zon. De vlucht viel op zich ook wel mee, ja het blijft een pokkeneind maar daar hadden we ons op ingesteld en het vliegen met Cathay is wel ok.
Na aankomst gingen we naar het guesthouse. In feite werden we gewoon op een paar kamers bij iemand in de flat neergezet. De kamer stelde dan ook echt helemaal niets voor... Maar ach, slapen konden we toch niet want Hong Kong stond te wachten.
We zijn met de Star Ferry naar Hong Kong Island gevaren (het deel waar de bekende grote wolkenkrabbers staan) en hebben de Peak Tram genomen naar uitkijkpunt Victoria Peak. Het uitzicht vanaf dit punt is echt heel gaaf maar dat is later op de foto's misschien beter te zien.
In een restaurantje voor HK$ 45 (=7 Euro) een Sprite besteld en weer teruggegaan naar beneden want om 19:30 moesten we weer naar het vliegveld om weer fijn te gaan vliegen.
We zijn nu dus inmiddels heel erg moe want we hebben de hele dag en nacht niet geslapen en wel door de hitte lopen banjeren. Maar ja, we hebben het leuk en daar gaat het om. Welterusten...

9 DECEMBER

We zijn inmiddels al weer 2 dagen in Sydney. Het is hier erg leuk. Gelukkig hebben we tijdens de vliegreis even kunnen slapen want in Hongkong werden de oogleden wel erg zwaar.
Tijdens het aanvliegen op Sydney waren er tal van bosbranden zichtbaar. Op een gegeven moment waren er wel 4 verschillende tegelijk zichtbaar. Vanwege de branden hing er een veel rook boven Sydney en was het een "bewolkte" dag. Het scheen vandaag wel een van de ergste dagen te zijn qua rookwolken, ik vond het eigenlijk nog wel meevallen
Na aankomst alvast een korte kennismakingstour door de stad gemaakt en dus ook het Opera en de Harbour Bridge kunnen bezichtigen. Het is wel een aparte ervaring om maandenlang tegen een poster aan te kijken en er dan vervolgens echt naast te staan. Na de tour even geslapen in het (mooie) hostel annex hotel.
's-Avonds tegen beter weten in toch maar gaan stappen in Sydney. Het werd veel te laat (3:00u) en dat terwijl ik in de afgelopen 2 dagen en nachten bij elkaar zo'n 4 uur slaap heb gehad...
De volgende dag (vandaag) weer vroeg op want er stond een havencruise op het programma. Verder vandaag gezwommen in de haven bij een klein strandje bij Sydney Harbour Park, gebarbequed op het dak van een of ander hostel en naar het Sydney Aquarium geweest. Dat was ook best een aanrader, ze hadden daar o.a. glazen gangen waar je dwars door de nagebootste oceaan loopt met haaien, schildpadden, roggen, etc.
Was vandaag een zonnige dag en ben dan ook ondanks het insmeren met factor 30+ wel een beetje verbrand. Moet toch maar eens zo'n echte Aussie cowboyhoed (met krokodilletanden) gaan overwegen.
Iedereen in Nederland veel plezier in de kou ;-), see ya later...

11 DECEMBER

Het is hier nu 's-ochtends vroeg en het regent pijpestelen, gisteren heeft het ook de hele dag geregent )-:. De Sydneysiders zelf zijn er erg blij mee omdat het hier al in geen tijden meer heeft geregent. Van mij mag het nu wel stoppen want als die bushfires nu nog niet uit zijn weet ik het ook niet meer...
Gisteren was een wat saaie dag die gevuld werd met wat zakelijke bezigheden: taxfile number aangevraagd, medicare ziekenfondsnummer aangevraagd, Australische bankrekening geopend en wat inkopen gedaan. Verder maar 's-middags even de kroeg ingegaan waar we op zondag ook waren geweest want het weer was k*.
Wat hier trouwens erg veradelijk is, is dat verkeer dat bij het oversteken van rechts komt, daar moet ik nog erg aan wennen. Dus als er straks een tijdje geen nieuw reisverslag komt weet je hoe laat het is haha (-:
Straks gaan we naar Blue Mountains National Park en morgen staat een dag surfles (-: op het programma. Life is good, Down Under!
PS: Inmiddels heb ik een Australisch mobiel nummer en ben ik bereikbaar op (+61)0405 019 498.

13 DECEMBER

Eergisteren hebben we ons eerste hostel in het centrum verlaten en zijn we verhuist naar Castle Backpackers nabij Coogee Beach. Dit hostel ligt aan het strand wat buiten het centrum. Bijna iedereen van de originele groep slaapt hier nu ook dus dat is wel gezellig.
We zullen hier tot zondag blijven en dan hopelijk naar een appartement overstappen (moeten we nog wel ff vinden).
Het vorige reisverslag schreef ik 's-ochtends tijdens de stortende regen. Gelukkig klaarde dit weer snel op en werd het alsnog een prachtige dag voor de Blue Mountains.
Op de heenweg zijn we langs het Sydney Olympic Park gereden waar in 2000 de olympische spelen werden gehouden. Hier was op zich niet zoveel aan, er waren wat stadions en monumenten te zien, niet echt spectaculair.
Vervolgens door naar de Blue Mountains, dit was wel supermooi. In totaal is het park ongeveer zo groot als Belgie dus je kan op een dagje maar een klein deel zien. We waren met een georganiseerde tour zodat deze ons naar de mooiste plekjes bracht. Er was van alles te zien: mooie uitkijkpunten over de valleien, tal van watervallen, rondvliegende kakketoes en papagaaien, heel apart allemaal. Je loopt er van het ene op het andere moment van normale droge vegetatie in gebieden met gematigd regenwoud.
Op de terugweg onze eerste kangeroes gezien, er waren er wel meer dan 12 en je kunt op zo'n 2 meter afstand van ze komen.
Als je aan Australië denkt, denk je aan zaken als kangeroes, het Opera House, haaien en ... surfen. De eerste drie hadden we inmiddels gezien (de haaien weliswaar in het aquarium) dus: Let's go ride some tubes, dudes!
We hebben dit gisteren de gehele dag gedaan op een strand op 2 uur rijden ten noorden van Sydney. Nou..., dat valt echt niet mee: je wordt super moe, krijgt er tal van blauwe plekken bij en drinkt ongeveer 10 liter zeewater. Maar desondanks is het errug stoer om te doen. Niet dat ik er veel van kan maar ik heb in elk geval een paar golven kunnen pakken. Kon helaas niet langer dan een seconde staan maar op je knieen kom je ook een eind. Volgens de instructeur waren de golven vandaag te hoog voor beginners waardoor het erg zwaar werd om erop te geraken. Je moet dan eerst over de aankomende golven een eind uit de kust komen, eerst lopend dan peddelend. Echter telkens als er een golf komt wordt je, of weer teruggesmeten naar het punt waar je na de vorige golf was, of je wordt van je bord geblazen. De enkele keer dat het lukt om op een goed punt uit de kust te raken heb je maar weinig tijd om je om te draaien, keihard te gaan peddelen en op de golf te komen.
Het is me zo'n 6 keer gelukt en dan merk je wat voor gigantische kracht zo'n golf bezit. Dit is zeker voor herhaling vatbaar.
Na het surfen 's-avonds gaan barbequen bij het hostel (alweer?? (-:) en daarna gaan stappen in een club bij Coogee Beach. Al met al weer een geslaagd daggie.

16 DECEMBER

Heb wat foto's geplaatst op de fotopagina.

Zo, we zitten nu al weer ruim een week in Sydney. De laatste dagen hebben we niet al te veel spectaculairs gedaan: beetje aan het strand gezeten, de stad verder verkend en elke avond uitgegaan. Kortom: lekker vakantie gevierd...
De nachten zijn daardoor nog wel erg kort maar vreemd genoeg lijkt dat te gaan wennen.
De laatste dagen zijn steeds meer mensen van de originele groep verder gaan reizen waardoor het een beetje het verhaal van de 10 kleine negertjes wordt. We hadden een erg gezellige groep en velen hebben dan ook toegezegd om rond oud & nieuw terug te komen naar Sydney om hier de boel op z'n kop te gaan zetten (zal mij benieuwen hoeveel dit ook echt zullen doen...)
Wij blijven echter nog zeker tot 2003 in Sydney en hebben inmiddels een appartement geregeld (-:.
Diederik sprak vorige week in o'Malleys, een Ierse pub hier, een Nederlander die toevallig net wilde vertrekken uit zijn appartement. We konden wel ff langskomen om te kijken of het wat voor ons was. De kamer beviel ons wel en dus gingen we met de huisbaas onderhandelen. We kunnen de kamer nu delen voor 180 $ per week. Een prima deal want Sydney zit momenteel hartstikke vol en woonruimte is schaars.
We kunnen nu dus lekker onze kleren ophangen in een kast en ook de rest van de backpack uitpakken. De badkamer is gloedjenieuw en er is een kamer met tv en video.
De kamer is vlakbij het centrum gelegen (Cleveland Street), op 2 min. van Central Station.

Het bevalt dus nog heel goed hier in Sydney. De stranden, de boulevards, de mooie skyline, de relaxte sfeer, ik mag het allemaal wel. Enige nadeel is dat Sydney ontzettend duur $$$ is. Je hebt hier ook nergens normale supermarkten (de megastores liggen onbereikbaar buiten de stad), alleen zogeheten convenience stores die veelal 24 uur per dag open zijn. Hier betaal je je scheel aan de meest l**lige artikelen (vb. fles cola $ 3,95).
Het geld gaat dus hard en daarom gaan we vandaag maar serieus op zoek naar werk.
See ya later!

20 DECEMBER

Ok, ff denken, wat hebben we allemaal gedaan de laatste tijd?
Niet al te veel extreme dingen gedaan. Zijn gisteren naar Coogee Beach geweest voor een middagje strand en 's-avonds naar een of andere Xmas party in de Scubar geweest. We moesten anderhalf uur buiten wachten omdat het simpelweg te vol was en toen we eindelijk binnen waren vonden we het eigenlijk niet veel aan...
Eergisteren zou ik 's avonds naar een openluchtbioscoop gaan met Ruud & Vivi, een Nederlands stel van de backpackers groep, en Malou, eveneens van de Nederlandse groep. Een film kijken in de openlucht leek me wel wat maar helaas bleek er die avond alleen een oude surffilm uit de jaren '70 te draaien dus zijn we maar naar een cocktailbar op 160m hoogte boven de stad gegaan.

Trouwens, iedereen van de groep lijkt weer terug te keren naar Sydney voor de kerst. De meiden die naar Byron Bay waren gegaan willen met de kerst weer hier zijn en 3 anderen die vorige week naar Melbourne gingen komen maandag al weer terug. Ze misten ons natuurlijk...
In ons appartementengebouw zijn nu nog 3 kamers vrij dus het ziet er naar uit dat het straks wordt overspoelt door Nederlandse backpackers. Een meisje vertrekt dinsdag al weer naar Holland, ze kreeg te veel heimwee ofzo. Daar snap ik dus echt niets van: zo zonde, geef je duizenden euro's uit en dan vlieg je zonder een goede tijd te hebben gehad weer terug!
Nou, 1 ding weet ik zeker: Mij zie je voorlopig nog zeker niet terug in Holland!

We hebben helaas nog geen werk gevonden. Vanwege het kerstreces schijnt dit momenteel ook wat moeilijk te zijn. Ben net even bij een recruitment agency langsgegaan (was gisteren zo dom om te laat te komen voor een eerdere afspraak). Ze hadden helaas op dit moment geen IT werk beschikbaar. Heb verder ongeveer 20 van dat soort maatschappijen aangeschreven met m'n cv en ga straks ff de uitzendbureau's stalken.
Er moet vast wel iets te vinden zijn.
Nu we wat langer in de stad zijn weten we wat meer trucjes en tips om de kosten wat te beperken. Hebben inmiddels ook een goede supermarkt gevonden dus we koken nu elke dag om de beurt.
Sommige dingen zijn hier ook weer achterlijk goedkoop: zo heb je voor 40ct een groot softijsje bij McDonalds en heb ik net een mooi shirt gekocht voor $7.

Iedereen alvast een goede kerst gewenst!

22 DECEMBER

Warm dat het hier nu is -> 36 graden! Daarom nu maar even de verkoeling opgezocht in dit internetcafe (met airco!!).
We zijn inmiddels echte "surfdudes" geworden. Gister naar Bondi Beach gegaan en maar een bord en wetsuit gehuurd en gaan spelen met de golfen.
Bondi is HET mekka voor surfers en aangezien er gisteren redelijk veel wind was hadden we gigantische golfen verwacht. Maar dat viel eigenlijk erg mee (of tegen), het was veel rustiger dan op de plek waar we onze eerste surfles hadden. Het was dit keer makkelijk om naar een goede plek te peddelen en daar moest je soms wel 10 minuten zoeken om op een goede golf te komen. Heb dit keer dus een paar keer staand een golf genomen en dat was erg cool! Wat minder was is dat ik op een gegeven moment te dicht bij de rotsen kwam (daar waren hoge golfen) en te laat zag dat ik recht op de rotsen knalde en mijn been en voet lelijk openhaalde.
Het bloedde flink dus was ff bang dat alle haaien uit de Pacific daar misschien op af zouden komen O-:.
Volgens mij heb ik ook een lichte zonnesteek overgehouden aan deze dag want 's-avonds kreeg ik knallende koppijn en ben ik maar vroeg naar bed gegaan.
Dat was maar goed ook want vanochtend kwamen Jessica, Regina en Anna al vroeg aan uit Byron Bay om hier kerst en nieuwjaar te komen vieren. Vanavond komen ook Cindy, Esther, Billy en Anne-Floor hiernaartoe dus het wordt weer druk (en gezellig). De laatste vier zullen bij ons in het gebouw een kamer huren.
Er zitten nu trouwens rare gasten in ons gebouw: twee aparte (op zich wel vriendelijke) Turken die heel slecht Engels spreken en nog een hele stille, vreemde Australier met brilleglazen van wel 2 cm dik ofzo, deze laatste noemen we ook wel de serial killer omdat het zo'n zonderling is. We houden de deur goed op slot, in elk geval (-:

Ik ga nu weer de hitte opzoeken...
Later dudes!

26 DECEMBER

Het is hier nu 2e kerstdag, of eigenlijk Boxing Day zoals ze het hier noemen. Wat een beetje jammer is, is dat het de laatste 2 dagen slecht weer is. Zo heeft het vannacht en vannochtend geregend en waaide het hard.
Gisteren kwamen pas om iets van 1 uur 's-middags uit bed en hebben we vervolgens kerstmis gevierd op Coogee Beach. Ik moet zeggen dat ik het wat vreemd vond om zo kerst te vieren. Het is meer een dagje picknicken want we hebben vooral gevoetbald en een beetje op het gras gezeten. Buiten het feit dat iedereen kerstmutsen draagt (heb er zelf ook maar eentje opgezet) geeft ook niets het gevoel van kerstmis. Verder viel het weer nogal tegen, dus geef mij toch maar gewoon kerstmis thuis.
Vandaag was wat beter, maar het begon allemaal (opnieuw in de middag, schaam me diep :-)...) in de stromende regen.
Hier in de haven begon de Sydney to Hobart zeilrace en daar gingen we ff kijken, echter we kwamen iets te laat aan en de meeste boten waren toen al de oceaan opvaren. Toen maar fish & chips gegeten bij een strandtentje en daarna met Jessica en Regina naar de bios gegaan om Lord of the Rings 2 te gaan kijken, maar omdat deze vandaag in premiere ging was ie compleet uitverkocht ('t zat niet mee vandaag). Toen zijn we maar een film gaan huren: "What lies beneath" en die was wel geslaagd eigenlijk.
Dus eigenlijk niet echt een flitsende kerst gehad maar ja, no worries, heb me nog altijd goed vermaakt.

30 DECEMBER

Wat nieuwe foto's toegevoegd. Deze foto's heb ik niet zelf gemaakt maar komen van iemand anders (Bedankt, Jess). Ik vergeet de laatste tijd eigenlijk telkens om foto's te maken.

So what's up? Eergisteren ben ik een beetje dom geweest. Ik ging samen met Jessica en Anna ff met de taxi naar o'Malleys en heb toen m'n telefoon in de taxi laten liggen. Ik natuurlijk meteen naar mezelf gebeld en gevraagd of de telefoon afgeleverd kon worden bij het cafe. Maar na 3 kwartier kwam de taxi nog niet opdagen en belde ik weer. Maar toen kreeg ik m'n voicemail te horen en dat is sindsdien iedere keer dat ik bel 't geval.
Heb later nog naar lost & found gebeld maar daar is ie ook niet )-:
Ben hier ook al 2 badhanddoeken kwijtgeraakt (in de bus laten liggen) dus het gaat lekker... (ja, ben af en toe een beetje een eikel ja)
Anyway, de laatste tijd gaan we zo ongeveer iedere dag even baantjes trekken in het wedstrijdbad nabij onze kamer. Kost maar $3 dus is altijd wel ff lekker om wakker te worden en de spieren te trainen (een wasbord is in de maak (-:).
Verder gisteren met de harbourferry naar Manly Beach geweest aan de andere kant van de haven. Leek erg op Bondi, er waren goede golven maar omdat we er pas laat waren was het te laat om een bord te huren.
Vandaag ben ik ff de stad in geweest en meteen een nieuwe telefoon gekocht. M'n oude nummer is over een paar dagen weer actief maar tot die tijd is m'n tijdelijke nummer: (+61)0410195569

Morgen is het al weer de laatste dag van 2002, ik heb er heel veel zin an. We gaan zitten op Macquire's Point. Dat is het uitkijkpunt waarvandaan de meeste foto's van de Harbour Bridge en het Opera House worden geschoten (zo ook de poster op m'n kamer). De beveiliging hier wordt echt superstreng want ik weet niet of jullie in Nederland er ook iets van meekrijgen maar de dreiging van terroristische aanslagen is hier iedere dag voorpaginanieuws. Op tv werd gezegd dat het geen vraag is van of er een aanslag komt maar meer waar en wanneer ie plaatsvindt. Dat klinkt niet echt fijn. De laatste dagen zie je ook constant heli's patrouilleren boven de stad. Tijdens oud & nieuw zal de stad hermetisch worden afgesloten voor verkeer en zullen alle tassen worden gecontroleerd (ik wens ze veel succes). Het punt waar wij gaan zitten wordt zeer streng bewaakt dus daar zitten we hopelijk wel veilig.
Nog een laatste ontwikkeling hier: de reisplannen zijn een beetje in de war geschopt doordat alle vluchten naar Nieuw Zeeland tot en met maart zijn volgeboekt! We moeten dus nog een nieuwe route uitstippelen.
Ga nu stappen in Kings Cross, take care...