- Juni 2003

December Januari Februari Maart April Mei Juni Juni Augustus

5 JUNI

Vorige week vrijdag Darwin verlaten, gelukkig was het de laatste dagen in Darwin iets afgekoeld (naar +- 30 graden) waardoor het aangenaam weer was.
Voor het vertrek naar Cairns nog een dag naar Litchfield National Park gegaan, mooi park alleen na Kakadu was het een beetje meer van hetzelfde: weer zwemmen onder watervallen en grote termietenheuvels bekeken. Het was zeker een mooi park maar het viel een beetje tegen (de groep was een vrij saai en ook de gids had weinig te melden).
Vrijdag om 4:15am opgestaan en een shuttle naar het vliegveld gepakt. Darwin heeft een klein vliegveld en daardoor loop je gewoon naar je vliegtuig. Ik stapte in een klein vreemd vliegtuig. De afstand naar Cairns is 2000 km en de reis zou 3 uur en 45 minuten duren.
Een uur nadat we opgestegen waren werd er omgeroepen dat de landing zou worden ingezet (?!!). Shit, in het verkeerde vliegtuig gestapt denk ik dus. Gelukkig vertelde een stewardes desgevraagd dat dit slechts een stopover was waarvan ik niet afwist. We stopten in een plaats in Arnhemland (Aboriginalland) die ik niet eens op de kaart kon vinden. Het "vliegveld" aldaar bestond uit een klein kantoortje met een start/landingsbaan. Best komisch...
Pat & John hadden de vorige dag een vlucht gepakt en dus ontmoette ik ze die dag weer in Cairns. De eerste 2 dagen in Cairns een beetje rondgehangen bij de lagoon op de Esplanade, georienteerd in divetrips en er een paar late avonden van gemaakt.
Op de tweede dag in Cairns hebben we een 3 daagse trip naar Fitzroy Island geboekt. Voor slechts 98 dollar kreeg je de transfers per boot (Fitzroy ligt 45 min. uit de kust), 2 overnachtingen op het resort, een King Prawn BBQ diner en een glass-bottom boattour: 100% waar voor je geld!
De volgende dag zijn we vertrokken naar het eiland. Het is moeilijk te zeggen maar ik denk dat dit de beste 3 dagen van de hele reis tot nu toe waren.
Fitzroy is een van de meest onaangetaste eilanden op het Great Barrier Reef. Echt een tropisch paradijs, zo'n bounty eiland zoals je die in reclames ziet. Er is veel tropisch reef direct van het strand te vinden. Daarom veel gesnorkeld en op het strand gelegen.
Het rif is amazing, zo divers en dichtbegroeid met koraal in allerlei soorten en maten. Verder zie je tal van felgekleurde vissen. Op een gegeven moment kwam ik een grote zeeschildpad tegen onder water een paar minuten met 'm meegezwommen (elke minuut zwemt ie naar boven om lucht te happen), het beest was heel niet bang. Ook kwam er een zeeslang in het water direkt voor het strand.
Er is maar een (klein) resort op dit kleine eiland. Het eiland is bedekt met regenwoud en is een Nationaal Park, enige nadeel is dat de stranden bestaan uit fijn dood koraal wat soms scherp is.
Het resort heeft ook een bar waar 's-avonds niet veel mensen zitten (meer staf dan bezoekers). Leuke was dat we 's-avonds veel met de staf optrokken. Daardoor kregen we veel gratis drankjes en snacks, altijd handig... De eerste avond kregen we nadat we er al een aantal op hadden het idee om 's-nachts gaan zwemmen in zee en van de steiger te gaan duiken. Toen we net een paar minuten aan het zwemmen waren zonk een meisje ineens bewusteloos naar de bodem van de zee. Een van de stafleden lette gelukkig goed op en redde haar uit het water.
Iemand die EHBO kende werd wakker gemaakt en het bewuste (bewusteloze (: ) meisje werd overgebracht naar de eerste hulp post.
Ze bleef 10 minuten bewusteloos, ze dachten eerst dat ze misschien door box jellyfish was gestoken maar dat bleek uiteindelijk niet zo te zijn. Tot op de dag van vandaag weten we niet precies waardoor het kwam (zal ongetwijfeld iets met drank te maken hebben).
De tweede dag op Fitzroy ben ik met 2 Australische meisjes (Emma en Alinka) de Summit walking trail gaan lopen naar een uitzichtpunt om vanaf daar de zonsondergang te bekijken. Waar we niet over nagedacht hadden is dat het na een zonsondergang donker neigt te zijn. We hadden geen zaklantaarn mee en moesten dus in het pikkedonker naar beneden lopen door dichtbegroeid regenwoud. Het pad was daardoor niet te zien. Niet echt prettig, vooral als je erover nadenkt wat er allemaal leeft in een regenwoud! Wij dus stapje voor stapje voorzichtig naar beneden gelopen, en ik kon het natuurlijk niet nalaten om ze een paar keer flink te laten schrikken.
We hebben het dus overleefd en achteraf was het een leuk avontuur.
Helaas gaan Pat en John overmorgen Cairns verlaten, zij moeten over 6 weken in Melbourne zijn en moeten nu haasten, ik ga dus niet met hen meereizen. Wederom heel jammer want ik reis al sinds Alice Springs met hen samen en we hebben enorm veel lol.
Overmorgen ga ik terug naar Fitzroy Island met die twee Australiers. Een van de stafleden is die dag jarig en bood ons een gratis trip naar het eiland aan om dit feest mee te komen vieren, dit belooft erg leuk te worden. We vertrekken 's-ochtends vroeg zodat we overdag weer kunnen genieten. Ik kijk er nu al naar uit.

13 JUNI

Die donderdag waar het laatste verslag ophield 's-avonds naar de bios gegaan om "2 Fast 2 Furious" te bekijken, een weinig hoogstaande film die toch wel heel gaaf is.
Pat & John hebben hun vertrek gelukkig nog even uitgesteld tot voldende week donderdag. Op vrijdagavond met John, Pat en Sophie meegedaan aan een of andere pubcrawl. Hierbij kreeg je allerlei gratis drankjes en gratis entree tot een aantal clubs en pubs. Was erg leuk (*reeftrip) alleen ik wilde het rustig aan doen omdat ik de volgende dag een lange dag op Fitzroy Island voor de boeg had. In dit streven ben ik niet helemaal geslaagd en dus stond ik de volgende dag om 8:30 slaperig op de pier. Hier Emma en Alinka (de 2 Australiers) ontmoet en we werden opgewacht door Rob, de broer van de jarige Dan. Helaas was de eerste boot vol en dus moesten we 2 uur wachten op de boot van 10:30 ):.
Eenmaal op Fitzroy was het alsof we weer thuiskwamen, in die 2 dagen in Cairns begon ik het eiland al aardig te missen. Die dag veel op het strand gelegen en gesnorkeld bij het koraalrif. 's-Avonds een uitstekend (maar duur) buffet gegeten. Om 24:00 de ferry terug naar Cairns gepakt, waar de avond werd voortgezet in de Sportsbar, echter ik ben met Emma naar Tropos gegaan (die stafleden waren aardig maar ik had er niet zoveel meer mee, vooral omdat ze elkaar erg goed kenden).
Volgende dag was weer een standaard dag in Cairns: met Pat en John bij de lagoon gezeten en vervolgens naar de Woolshed gegaan voor dinner, etc. Die dag verder een 5 daagse PADI Open Water duikcursus geboekt bij Pro Dive. Deze organisatie werd door verschillende mensen als de beste aangeprezen en hoewel ie iets duurder is dan de andere organisaties heb ik toch maar besloten om deze cursus te kiezen (als je het doet moet je het goed doen). De cursus zou de volgende dag (maandag) meteen beginnen. De eerste 2 dagen werden op het divecentrum afgewerkt, deze dagen bestonden uit theorietraining a.d.v. videos, presentaties en het theorieboek. Daarnaast werd de halve dag in het zwembad doorgebracht.
Tegen beter weten in ben ik zowel zondag als maandag tot laat met Pat, John en de meiden uitgegaan. Duiken en alcohol/slaapgebrek gaan slecht samen, op de tweede dag ben ik dan ook in slaap gevallen in het klaslokaal...
Op woensdag begon om 6:15 het echte werk, een 3 daagse live-aboard cruise naar het Outer Great Barrier Reef! Tijdens die 3 dagen zouden er 9 duiken plaatsvinden: 4 training dives en 5 fun dives.
Die cruise was fantastisch, enige minpuntje was dat het weer wat ruig was waardoor zichtbaarheid onder water wat minder dan gebruikelijk was (10 meter) en veel mensen zeeziek werden tijdens de 3 uur durende tocht naar het rif.
Tijdens de 4 training dives kon je nog niet heel veel van het rif zien, maar de fun dives waren ongelovelijk. Het rif is zo mooi en divers, met overal de meest vreemde wezens. Het koraal was hier veel groter en imposanter dan bij Fitzroy. Ik heb tijdens de diverse duiken 3 haaien gezien (waarvan 1 op 2 meter afstand), roggen, gigantische zeeschildpadden, parrotfish, cods, etc, etc.
Een van de fun dives was een nightdive. Dit is een heel aparte ervaring, je ziet vrijwel niets en hebt alleen een kleine zaklantaarn om te zien waar je naartoe gaat, ook is het moeilijk om je hoogte enzo in de gaten te houden.
Zo'n cruise is wel erg intensief, het is een constant ritme van eten, duiken, eten, duiken, etc. Duiken vraagt erg veel van je en daardoor slaap je dan ook als een roos. Vooral dag 2 was met 4 duiken erg vermoeiend (maar o zo gaaf). Op dag 3 hadden we voor de klok van 12 uur al 3 duiken op verschillende lokaties afgewerkt.
Nu ben ik gecertificeerd duiker en mag ik overal ter wereld duiken tot een diepte van 18 meter.
Terugkomen in Cairns terwijl Pat en John zijn vertrokken is wat vreemd, ik ga morgen denk ik naar Port Douglas toe (naar het noorden) en vervolgens wil ik 2 dagen in Cape Tribulation (tropisch regenwoud direct naast de zee) blijven om vervolgens weer terug te keren naar Cairns. Wordt vervolgd...

21 JUNI

De vrijdagavond na de duiktrip wezen eten in een of ander vrij duur restaurant in Cairns met de duikgroep. De zaterdag erna het rustig aangedaan, uitgeslapen en overdag uitgerust. 's-Avonds met Allen (duikbuddy) naar de Woolshed gegaan en daar kwam ik Liz, Claire, Maddy & Sophie (4 meiden waar Pat, John en ik al een paar weken veel mee optrokken) weer tegen. Ik dacht dat zij net als Pat en John al waren vertrokken. Erg laat geworden die avond en wat problemen gekregen met de lokale securityguards maar het was wel een hele leuke avond. De volgende dag was dus weer kort en ik ben op maandag naar Port Douglas vertrokken. Port Douglas is een rijkeluisoord ten noorden van Cairns met een heel mooi strand genaamd "4 Mile Beach". De laatste keer dat ik zoveel rijkdom bijelkaar zag was tijdens een bezoek aan Monaco. Er is hier een resort dat zo groot is als een heel dorp met dure restaurants, tig zwembaden, etc. ($600 per nacht). Hier heb ik even rondgewandeld en dit is een heel contrast met de hostels waarin ik het afgelopen half jaar heb gebivakeerd.
De 2e dag in Port Douglas een mountainbike gehuurd en gaan fietsen naar de Mosman Gorge in Daintree National Park. Een hele rit maar absoluut de moeite waard. In Mosman Gorge een rainforesttrack gelopen en wat fotos van de Mosman river geschoten. De volgende dag wilde ik naar Cape Tribulation gaan. Nu zijn tours naar Cape Trib erg duur en daarom besloten om eens te gaan liften. Dit werkte erg goed want na 5 minuten werd ik al opgepikt voor een lift naar Mosman, vervolgens via nog 2 liften aangekomen in Daintree Village, 23 km ten zuiden van Cape Trib. Omdat het hier al erg mooi was en het al laat werd, maar ingecheckt in een hostel. Dit deel van Australie is echte wildernis, je ziet hier vooral 4X4 wagens en de wegen zijn ruig maar o zo mooi. Boven de Daintree river is er ook geen electriciteit meer.
Direkt achter het hostel was een mooie rainforesttrack te vinden. Deze ben ik gaan lopen. Ik vergiste me een beetje in de lengte van de wandeling en op een gegeven moment werd het dus donker... OEPS!!! Nu hoor je overdag al de meest vreemde geluiden in een regenwoud, 's-avonds is dit nog 10X erger!! Het enge is dat je niet kan zien wat voor beest er zo te horen 1 meter naast je kruipt/loopt... Op een gegeven moment werd het echt eng want ik hoorde dat ik me temidden van een groep wilde zwijnen bevond. Het snuivende geluid van een van hen deed me besluiten om maar een grote tak op te pakken voor het geval ze moeilijk gingen doen. Na een paar keer hard op de grond slaan met die tak gingen die beesten er gelukkig een voor een al schreeuwend vandoor. Na dit avontuurtje was het slechts 10 minuten lopen naar het hostel. Volgende dag verder gelift naar Cape Trib. Deze omgeving is beroemd omdat het de enige plek ter wereld is waar 2 World Heritage gebieden elkaar tegenkomen. "Cape Trib: where the rainforest meets the reef".
Hier weer veel gelopen door de meest mooie omgevingen en o.a. een carpet python gezien. Verder m'n eigen kokosnoot 'geplukt' en opgegeten. 's-Avonds bood een Zuid-Afrikaans stelletje aan om me een lift terug te geven naar Cairns dus dat kwam weer erg goed uit.
Nu ben ik dus weer terug in Cairns waarvandaan ik morgen per bus vertrek naar Kuranda om zo geleidelijk aan de oostkust af te reizen. Gisteren met de meiden naar de film "Old school" gegaan en vanavond wordt helaas het laatste avondje uit in Cairns.