- Thailand (November 2004)

3 NOVEMBER

Hello there!

Hierbij maar even een snelle groet uit het waanzinnige Bangkok. Het kwam allemaal erg bekend voor: in de kou op Schiphol in een Cathay toestel stappen naar 't warme Hong Kong. Dit keer stond de wissel in HK echter de andere kant op (niet richting Sydney maar naar Bangkok dit keer). Helaas had ik in het vliegtuig een stoel in het miden maar de vlcht was erg plezierig. Lekker gegeten en er waren goede films (o.a. Colateral, I-robot, Bourne Supremacy en de Manchurian Candidate). Het is hier in Bangkok echt mega heet, chaotisch, 't stinkt en het zit vol met verkeer en vreselijke voetgangersvoorzieningen. Je hebt hier pas een gids nodig voor de urban jungle. Je moet steeds met gevaar voor leven 3 baans drukke wegen oversteken enzo en je door de tig stalletjes manouvreren die het hele voetpad blokkeren.
Maar goed wel heel cool om hier rond te lopen. Voel me nog wel een beetje Remi hier maar daar moet ik maar aan wennen.

Ik ga een lekker Thais restaurantje opzoeken..
Groetjes!

11 NOVEMBER

De hoogste tijd voor weer eens een update. Een flinke dit keer want de afgelopen tijd veel gezien en gedaan.
Na aankomst had ik eigenijk maar een kleine jetlag. Dag na aankomst heel vroeg wakker maar dat kwam meer door die k* hanen die ze in dit soort landen altijd hebben.
Bangkok doet erg denken aan Denpasar, Indonesie alleen dan nog 2 X chaotischer. Schets van de situatie hier: overal hangt de cocktail van rioollucht, verotte vis en uitlaatgassen. Op straat is het slalommen geblazen om alle kleine kraampjes, wagentjes met etenswaar en tuktuks. Die tuk-tuk chauffeurs vragen je om de 10 meter: "Where you going?" of roepen simpelweg "Hello!".
Na aankomst ingecheckt in guesthouse Baan Sabaai. Prima guesthouse, schoon en betrekkelijk rustig, al lijkt het raam van kippegaas geen dieven tegen te kunnen houden..

1e dag veel gelopen (zo'n 10km zag ik later) langs de Chao Praya river door Chinatown en naar Silom road.
Dag 2 naar Royal Palace en Wat Phra Kaew (heel mooi) geweest. Toen ik om 12:00u de tuk-tuk ernaartoe wilde nemen was Wat Phra Kaew (naar later bleek zogenaamd) gesloten tot 14:00 's-middags wegens een ceremonie. Maar voor 30 baht kreeg ik wel een tour naar de ancient temple en de lokale VVV (daar kreeg hij namelijk een gratis benzinebon).
Ik dat maar gedaan en bij de ancient temple een vriendelijke man gesproken die heel goed Engels kon. Eerst over ditjes en datjes en op het eind van het gesprek gaf ie me een subtiele tip om bij Woeli Taylors. goedkoop een kashmir of zijden pak op maat te laten maken. Woeli deed nooit promoties maar vandaag was de laatste dag van hun 10 jarige jubileum promotie ('Last day you know!'..yeah right).
Toevallig was ook dat de tuk-tuk driver die buiten wachtte naderhand opeens ook aanbood om even langs te gaan bij Woeli. Mijn 'No thank you', bleek niet echt te werken.
Goed, uiteindelijk toch bij Wat Phra keaw en de Grand Palace aangekomen. Die avond nog naar de superluxe shopping centers bij Siam Plaze gegaan (compleet met McD, KFC, Starbucks, etc. etc.
Prijzen hier in Thailand een heel stuk hoger dan in Indonesie. Daar betaalde je voor merkkleding (echte) zo'n 25% van de EU waarde, hier zeker 60%. Eten ook 2 X zo duur, al is 3 euro i.p.v. 1,50 nog wel te overleven.
Na een vlucht van 15 uur en veel lopen was ik wel in voor een Thaise massage. Heel aparte stijl, ze gaan zelfs over je heen lopen.

Op dag 3 was het de hoogste tijd om de chaos die Bangkok heet te verlaten: op naar Tak (6 uur noordelijker). In de bussen zit je alleen maar tussen de Thai. Op het busstation zat ik met een monnik te praten en toen kwamen ze me knielend een fles water brengen. Helaas begreep ik niet dat de bedoeling was dat ik dat aan hem moest geven (onwetende Europeaan).
Midden in de nacht werd ik dan alleen in het verlaten stadje Tak langs de snelweg afgezet, gelukkig was het hostel nog open.
Volgende ochtend met een minibusjeop naar Mae Sot. Prachtige rit over een slingerweggetje door de mooie bergen. Hier kom je in het grensgebied met Myanmar (voormalig Birma) en onderweg moet je dan ook eerst langs een militair checkpoint waar een zo'n gast iedereen in het busje even heel streng in de ogen kijkt.
Ingecheckt in nr4 guesthouse en de stad verkend. Vervolgens een fiets gehuurd (krijg je gewoon mee zonder te betalen of je paspoort te laten zien) en naar de grenspost met Myanmar gefietst. Deze was al dicht, de volgende dag zou ik een dag naar Myanmar gaan.
's-Avonds laat gaan eten en wat leuke mensen ontmoet hier: 1 thai genaamd Koen (garnaal in 't Thai haha) en een Engelse en een Nieuw-Zeelandse die hier in een refugee kamp werken. Veel gepoolt en gedronken en het werd laat. Toen ik terugging naar m'n guesthouse bleek dat alles daar dicht en donker was.. OEPS! Op de deur bonken enzo helpte niet. Op de stoelen van het terrasje liggen wekte ook niet want de muggen eten je levend op. Gezien de verhalen over Dengue en malaria die ik net gehoord had was dat geen goed idee. Tafelzeil als klamboe werkte ook niet dus maar op zoek naar een ander hotel die er gelukkig wel bleek te zijn.

Volgende dag dus naar Myanmar op de fiets (heel cool). Daar wierp een aardige gast die goed Engels sprak en veel wist zich als gids op. Wat tempels, markten enzo bezocht en toen terug naar Thailand en de poolbar.
Volgende dag veel gereist over wederom hele mooie wegen. Eerst per sangtheaw (=kleine pickuptruck met 2 bankjes achterin) 5 uur door een fenomenale langs de Myanmarese grens. De weg voert langs een paar Karen (soort bergvolkje) dorpjes waar dan wat hele aparte karakters in en uit stappen. O.a. een of andere tovenaar die ontsnapt lijkt uit de Aziatische versie van Harry Potter (compleet met toverstaf) en nog wat bladkauwende oude mensen met verotte tanden die je heel onderzoekend aankijken.
Na 6 uur overgestapt op de bus naar Chiang Mai. Daar ben ik nu al een paar dagen. Ben gister teruggekomen van een 2 daagse trek door de jungle (compleet met raften en rijden op olifanten) wat echt supergaaf was. Vandaag heb ik een cursus Thais koken gehad. Over deze zaken wellicht volgende keer meer want ik krijg een muisarm van het typen en over een uur vertrekt mijn trein naar Bangkok. Vandaaruit ga ik naar het zuiden om te duiken en te chillen op de eilandjes. Groetjes!

Op de fotosite heb ik trouwens m'n digitale camera geleegd. Wellicht dat (net als dit lange uitgebreide reisverslag), de foto's (waarvan veel dubbele, zoek het later thuis uit) niet allemaal voor iedereen even interessant zijn. Maar dan: pech gehad haha.. Oh ja, je kunt de gebruikersnaam peterdownunder en het password fotos gebruiken voor toegang.

Voor de echte liefhebber heb ik zelfs een paar filpmjes in de aanbieding (afspelen met Quicktime movie player):
- Waanzinnig ritje in Tuk-tuk in Bangkok
- Waanzinnig ritje in Tuk-tuk in Bangkok (2)
- Waanzinnig ritje in Tuk-tuk in Bangkok (3)
- Kleine hondjes in bergdorpje
- Panorama van zonsondergang
- Optreden door kindjes in bergdorpje tijdens trekking

16 NOVEMBER

Wow! De laatste paar dagen waren echt supergaaf. Ik zit nu al 3 dagen op Ko Tao, een klein, prachtig tropisch eilandje dat vooral bekend is omdat het de beste lokatie is voor duiken in de Golf van Thailand.

Ik begin even bij vandaag want dat was erg gaaf. Ik had gehoord van een baai hier waar het mogelijk was om gewoon vanaf het eiland te snorkelen tussen de haaien. Werd me aangeraden om vroeg te gaan want dan had je de meeste kans ze te zien.
Ik had nog precies 1 foto over op m'n onderwatercameraatje en was vastbesloten om daar een haai op vast te leggen.
Om 8:00u 's-ochtends naar die baai gelopen, masker op, vinnen aan en gaan met die banaan. Zichtbaarheid was dicht bij het strandje niet zo goed en na 10 minuten nog geen haai gezien. Iets verder uit de kant zag ik opeens een grote school met tig felgekleurde vissen, echt een Kodak moment! Ik dus, klik, m'n laatste fotoverschoten... Ok, nog geen 2 sec. later zie ik dus 2 blacktip haaien om die school heencirkelen en eentje ineens aanvallen en zo'n arme is vangen. Echt supercool dus maar ook erg balen van die laatste foto want op een gegeven moment komt dat ding dus 1 meter naast me zwemmen... Ik beetje nerveus over het feit dat hij dat totaal niet is. Maar goed, die haaien waren niet al te groot (1 meter ofzo) dus ach...
Verder de zee in werd het dieper en de zichtbaarheid ineens prima. Zie ik opeens in de verte een school grote vissen (ik dacht eerst haaien). Ik daarnaartoe, echt grote tonijnen ofzo. Vervolgens schrik ik me helemaal rot want hier dus ook 2 haaien maar nu hele grote (zeker 2 meter). Ok, ik ben niet snel bang, maar als je daar in je uppie, op open zee in je zwembroekie tussen 2 van zulke jongens ligt te spartelen voel je je echt niet chill meer.
Petertje dus maar weer terug naar het vaste land gezwommen (onderweg nog inktvis tegengekomen).

Op het stranje kom ik toevallig een Zweeds meisje tegen die ik ken van het duiken en na wat chillen op het strand en volleyballen tegen 2 Fransen, vertelt ze van haar digitale onderwatercamera. Wij dus extra snorkelmateriaal gefixt en gewapend met camera terug de zee in. Toen wel 8 haaien en wat barracuda's gezien en zeker 2 goede foto's geschoten. Ik krijg ze nog via de e-mail...

Ok, nu weer terug naar waar het vorige verslag ophield: trekking nabij Chiang Mai, het andere hoogtepunt tot nu toe. Twee dagen door mooie jungle getrokken. Op de eerste dag alleen een giftige slang tegengekomen en wat spinnen ten grootte van je hand (helaas geen panthers of apen). Na een zware klim van 3 uur kwamen we doodop aan bij een soort dorpje (paar houten hutjes) op de top van de berg. Hier bereidde de gids Thais eten op het kampvuur en kreeg je (voor 200 baht) een heerlijke Thaise massage.
Volgende dag naar een waterval gelopen en vervolgens op een olifant verdergegaan naar de plek waarvandaan we gingen whitewaterraften.
Gaat hier in Thailand iets anders dan elders. De rivier is wild maar een helm krijg je niet en instructies evenmin. Nou ja, het was wel heel gaaf en iedereen heeft 't overleefd. Laatste deel met bamboorafts gedaan en toen zat de trek erop.

Volgende dag cursus Thais koken geboekt. Ik was de enige klant die dag, daardoor ging de lerares wel wat vroeg ervandoor maar heb ik daarna de middag doorgebracht (en al het lekkers opgegeten) met een Thaise stagaire die gelukkig goed Engels sprak. Ze nodigde me nog uit om de volgende dag mee te gaan naar een Thaise bruiloft met groot feest. Helaas had ik al een treinticket naar Bangkok geboekt voor die avond want anders leek me dat wel heel gaaf.
Die avond dus met de slaaptrein naar Bangkok en gelijk door naar Hua Hin gereisd. Daar moest ik overnachten. Hua Hin is een strandplaats met dure resorts als bijv. het Hilton en vol met volgevreten (vooral oudere) Europeanen en Amerikanen. Ik vond het hier vreselijk en de volgende dag dus snel weg richting de tropische eilanden.
Op het paradijselijke Ko Tao kwam ik de dag daarop 's-ochtends aan en meteen 3 duiken geboekt met Buddha View Divers. Ik verblijf hier ook op hun duikresort. Die dag meteen een duik gedaan op de lokatie genaamd 'Japanese gardens' niet ver van het eiland. Was echt wennen die duik want het was al bijna 1 1/2 jaar geleden sinds de laatste in Australie. Ik wist dus niet meer precies de check procedures en de afdaling ging erg onwennig, ook was ik vrij snel door m'n zuurstof heen. De duik was wel mooi, o.a. 2 triggerfish gezien (=grote vis die in je zwemvliezen bijt.

Volgende dag 2 X gedoken. Eerst op de mooiste duiklokatie hier genaamd 'Chumphon Pinnacle', 11 km uit de kust. Dit is er een voor gevorderden, ik mag met m'n duikbrevet maar tot 18 meter maar hier kwamen we op wel 27 meter. Gelukkig deed de instructeur niet moeilijk (-:.
Visibility was niet super maar wel 1 haai en 2 octopussen gezien.
Tweede duik (Twins) een onderwatercamera meegenomen en een hele gave duik gehad. 2 murenes, 2 zeeschildpadden, clownfish (=Nemo) en veel batfish gezien.

's-Avonds helaas verslapen voor de nachtduik (balen..)
Morgen doe ik nog 1 of 2 duiken om het af te leren en dan reis ik door naar het volgende eiland, Ko Pha Ngan.

Groetjes aan iedereen in dat koude landje waar ik echt niet meer naar terug wil!

21 NOVEMBER

Ok, die ene duik werden er dus 2. We gingen eerst wederom naar Chumphon Pinnacle en...man... dat was de duik. Dit keer wel maar tot 18 meter over prachtige koraaltuinen. Op de een of andere manier waren er echt miljoenen vissen dit keer. Je zwom dwars door dichtopeengepakte scholen tropische vissen zo in een andere school met felgekleurde visjes, heel surreeel.
De duik erna was minder maar leuk was wel dat we door allerlei onderzeesche grotten gingen. Helaas liep m'n duikbril op de een of andere manier steeds vol met water.
Direkt na terugkomst op Ko Tao, spullen gepakt en de boot naar Ko Pha Ngan genomen.

Laatste tijd regende het op Ko Tao regelmatig omdat hier net het moesonseizoen is begonnen. Op Ko Pha Ngan schijnt nu gelukkig al 4 dagen de zon. Ik verblijf hier in Hat Rin, het backpackoord hier vooral vanwege de beroemde full moon parties (volgende is pas als ik weg ben). Hier de 1e dag een beetje gechillt en van het strand genoten. De volgende dag wilde ik doorreizen naar Ko Samui vanwege de beperkte resterende tijd. Ik dus een bootticket gekocht en toen hoorde ik van een goede kleine Thaise massagetoko die ook lessen gaf.
Ik informeren en ze hadden een driedaagse cursus voor niet al te veel geld. Nu is Thaise massage iets dat ik echt wilde leren dus ik m'n bootticket omgeboekt een de cursus geboekt.

Thaise massage is vrij complex en heel anders dan andere vormen. Het is wat ruwer en gaat om het geleiden van energiestromen. De basis vormen 10 zenuwlijnen die door het lichaam lopen.
Deze cursus is heel tof en echt waar voor je geld: je krijgt 3 dagen 5 uur per dag (in 2 etappes) persoonlijke training en tal van extra massages en behandelingen. Als je bijv. klaagt over lichte pijn in de onderrug dan, hoppakee, krijg je een of andere kraaktherapie en weg is 't. Verder maken ze Thaise lunch voor je en staan de massagemeisjes de hele dag tot je beschikking (voor massages, ok).
De zaak wordt gerund door een aardige boedhistische Thaise guru op massagegebied en zijn Engelse vrouw, verder zijn er momenteel nog 2 andere cursisten.
Die gast is erg komisch en we gaan steeds even stiekem (z'n vrouw vindt 't niet zo cool) een neut nemen van een of ander zelfgestookte kruidenwhisky.

Thaise massage is wel heel moeilijk (wellicht helpt z'n brouwseltje ook niet) en je moet goed opletten om geen blessures enzo te veroorzaken. Het gaat nu wel redelijk. Morgen is de laatste dag en dan vaar ik meteen door naar Ko Samui. Daar heb ik maar hooguit 2 dagen want de klok tikt door en er is nog een Nationaal Park die ik zeker wil bezoeken.

Ik kom net terug van een restaurantje waar ik Thais heb gegeten. In bijna elk restaurant hier draaien ze films. Zag net 'The Beach' en het leuke is dat een deel van de film ging over Ko Pha Ngan. Best grappig om te horen en zien als je op het eiland zelf op minder dan 100 meter van een bepaalde scene naar de film kijkt..
Dat was 'm weer!

PS: over weer gesproken: 2 graden in Nederland??! AAAAGHH!!

3 DECEMBER

Hallo, ik ben inmiddels al weer 4 dagen terug in ons koude, grauwe, dure, saaie kikkerlandje waar het eten ook al veel minder is. Home sweet home?!... S-: yeah right!!
Anyway, ik zal nog even m'n verslag van de laatste week in Thailand uittypen. Ook heb ik nu alle foto's online gezet (gebruikersnaam: peterdownunder, wachtwoord: fotos) dus het is genieten geblazen..

Vorige verslag eindigde op Ko Pha Ngan, hier de cursus afgerond en zelfs een certificaat meegekregen. Toen doorgevaren naar Ko Samui, samen met Phuket de bekendste en populairste eilandbestemming van Thailand. Ik vond het er veel te toeristisch, verder zijn de strandjes wel ok maar niet super (nou ja, voor Thaise maatstaven dan) en staat het eiland vol met palmbomen.
Ik verbleef in Lamai, daar word je helemaal gestoord van de Thaise hoertjes en de drukte. Ik kwam er 's-avonds aan en dus meteen maar een dagtrip voor de volgende dag naar een andere eilandengroep geboekt en een bootticket naar het vasteland voor de dag daarop.
tripje naar An Thong eilandengroep naast Ko SamuiDie eilandengroep (An Thong Marine Park) was wel fenomenaal, hier echt de meest idylische tropische plaatjes die ik (bovenwater) gezien heb (zie foto).
Op een van de eilanden een tocht gemaakt naar een uitkijkpunt en onderweg 2 dusky langurs tegengekomen. Dit zijn middelgrote apen die op de lijst van bedreigde diersoorten staan.
Verder naar een zoutwatermeer op een ander eiland gegaan en wat gezwommen.

Volgende ochtend Samui verlaten en afgereisd naar Khao Sok National Park. In Nederland wist ik al dat ik zeker naar dit park wilde gaan. Het park beslaat ruim 900km2 en maakt deel uit van een wildreservaat van enkele duizenden km2 met vooral regenwoud. Hier zitten nog wilde olifanten, (enkele) tijgers, panthers, beren, gibbons, etc., etc.
Hier zo'n gave tijd gehad. Ik leerde bij aankomst Em kennen, een hele relaxte gast van 23 die gids was in het park. Via hem leerde ik de meeste Thai kennen die bij de ingang van het park wonen. Veel van zijn vrienden waren van die langharige Bob Marley aanhangers die niet vies waren van een waterpijp.
's-Avonds werden er dan wat biertjes gedronken en speelden ze wat gitaar enzo. Heel chill allemaal..
Gaaf was dat het een beetje was alsof ik hier woonde. 's-Avonds at ik gewoon met 3 gidsen bij hun baas thuis en verder ging ik met die Em bij wat vriende van hem langs.
Blijft verbazen hoe ze hier ooit rondkomen. Ik was de enige in het bungalowpark verspreid over 2 lokaties en er werkten dagelijks iets van 4 mensen. Ik werd constant overal naartoe rondgereden en krijg van alles waarvoor ze geen geld willen en speciaal voor jou vullen ze ook het restaurantje met eten. Ook gaf die Em bijv. een nachtsafari en daar wilde die ook geen geld voor. Voor 3 nachten betaal je dan uiteindelijk in totaal 15 euro. Natuurlijk wel een redelijke fooi gegeven.
Maar goed, ik was uiteindelijk voor het park zelf gekomen (het oudste ecosysteem ter wereld!). De eerste dag in m'n uppie een uitputtende tocht over een klein paadje door de jungle gedaan. Totaal ruim 14 km afgelegd waarvan veel bergop en bergaf dus de hele dag over de tocht gedaan.
Onderweg een slang en veel makaken gezien. Gaaf is ook de gibbons die je hoort roepen naar elkaar. Op de terugweg moest ik opschieten omdat het bijna donker was. Dan zie je wel tal van apen en hoor je ze overal schreeuwen wat een apart sfeertje geeft.
Helaas geen olifanten gezien (alleen mest) maar volgens Em is het heel gevaarlijk om ze tegen te komen omdat ze je aanvallen. Ook vertelde Em over de vele King Cobra's die ie hier is tegengekomen waarvan recentelijk er een met gespreide nek rechtopstond en zo 2 meter omhoogstond o-:.

Volgende dag een trip naar het meer, 65 km van de ingang van het park, gemaakt. Hele mooie tocht langs de kalksteenkliffen. Hier weer wat apen gezien en vervolgens een tocht naar een gave grot gemaakt. Niet zo'n nepgrot met licht binnen en tourgroepen en een restaurant enzo, maar een pure middenin de jungle. Je moest ook stukken zwemmen en klimmen en het was allemaal weer naar Thaise veiligheidsmaatstaven maar wel super.

De volgende dag zat m'n tijd in Zuid-Thailand (absoluut het gaafste deel) erop, een lange busrit naar Bangkok volgde.
In Bangkok vooral geshopt, heel veel geshopt. O.a. een kasjmir maatpak laten aanmeten, tig t-shirts, wat broeken en kadootjes ingeslagen. Verder nog naar Wat Pho geweest en dat was het. Bij het inchecken op Bangkok airport was ik een beetje dom, m'n zakmes zat nog in m'n rugtas en die moest ik dus weggooien. De 8 scheermesjes die verder ook in m'n tas zaten hadden ze niet opgemerkt.
Op naar Hongkong en daarna meteen door naar Amsterdam. In Amsterdam kwam m'n vader me ophalen. Na de eerste stap naar buiten kon ik echt niet geloven hoe koud, grijs en grauw het er hier uitzag..

Ik ga nu een beetje uitrusten van de jetlag en nagenieten van een hele mooie reis. Ben benieuwd waar de volgende naartoe gaat...