- Dieren ter zee en in de lucht

Naast de op het land levende dieren, zijn er ook in zee en in de lucht talloze dieren te vinden. Hieronder zullen enkele van de meest in het oog springende en karakteristieke dieren worden behandeld.

DIEREN TER ZEE

Het meest giftige schepsel ter wereld Box jellyfish - Naast de krokodillen is dit ook echt een dier om rekening mee te houden en het enge is dat je ze niet ziet, ten eerste omdat ze zich onder water bevinden en ten tweede omdat ze doorzichtig zijn en meterslange tentakels hebben. Gedurende het 'wet season' (van november tot april) zijn de kustwateren ten Noorden van Northhampton in Queensland bevolkt door deze schepsels en daardoor kun je dan alleen zwemmen in gebieden waar speciale stingernetten zijn aangebracht. Ergens anders in zee zwemmen is Russisch roulette!
Box jellyfish (ook wel stingers genoemd) zijn de meest giftige dieren ter wereld. Na een steek zullen de meeste mensen de kant niet eens halen en sterven aan een hartstilstand. Mocht de kant wel worden gehaald moet je het slachtoffer overgieten met azijn om het gif te neutraliseren en zo spoedig mogelijk medische hulp opzoeken. Wees er klaar voor om beademing en hartmassage toe te passen.

Zwemmen met dolfijnen Dolfijnen - Zoals bekend zijn dolfijnen zeer intelligente en bovenal sociale beesten. Op verschillende plaatsen is het mogelijk om met ze te zwemmen. Deze speelse zoogdieren zullen vaak voor je boot uitgaan zwemmen en daarbij diverse sprongen boven het water maken.

Haai - Zeer lage aaibaarheidsfactor... Er zijn meer dan 600 soorten haaien en roggen en vele ervan komen in de Australische wateren voor. Mede door films als de Jaws serie is de witte haai de bekendste en meest gevreesde. Voorzichtigheid is wel geboden maar het dier is zeker niet het moordlustige monster zoals men hem doet voorkomen. Haaien zullen zelden bewust mensen aanvallen maar kunnen zich wel vergissen door een mens te verwarren met een smakelijke zeehond of willen hun territorium verdedigen.
De witte haai en de tijgerhaai zijn de meest gevaarlijke haaien voor de mens. Veel stranden worden beschermd door netten waarin helaas veel zeedieren hun Waterloo vinden. Veel dieren zoals haaien, dolfijnen, schildpadden, etc raken verstrikt in de netten en sterven.
Helaas is door de massale jacht op de dieren het aantal haaien verontrustend afgenomen. Dit heeft grote ecologische gevolgen omdat het dier een primaire rol inneemt in het zeeleven. Weiger in elk geval altijd haaievinnensoep, een gerecht dat vooral in Azie populair is. Voor dit gerecht worden haaien gevangen en worden hun vinnen levend afgesneden, vervolgens wordt het dier teruggegooid in zee waarna het weerloos naar de bodem zinkt en een langzame dood sterft.

De zeekoe Zeekoe - De zeekoe, oftewel dungong, is een zoogdier dat zijn hele leven in zee doorbrengt. Zeekoeien zwemmen door hun staart heen en weer te bewegen en gebruik te maken van hun 2 vinnen. Ze kunnen 3 meter groot worden en wel 500 kg wegen. Ze komen voor in rustige kustwateren van Noord-Australië. Ze bewegen zich slechts langzaam voort en hebben daardoor veel te vrezen van haaien, zoutwaterkrokodillen en Orka's. De zeekoeien zelf eten vooral zeegras.
Helaas is het een sterk bedreigd diersoort.

DIEREN IN DE LUCHT

De kakketoe Kakketoe - Witte kakketoes vliegen met veel kabaal en in grote groepen door de Australische wouden.
Ze eten echter op de grond, hun maaltijd bestaat uit zaden noten en graan. Deze vogels zijn verrassend slim en kunnen uitstekend leren om mensenstemmen te immiteren. Kijk daarom niet al te gek op als je door zo'n vogel met een vriendelijk G'day mate wordt begroet.

Een kookaburra Kookaburra - Deze unieke vogels zijn beroemd om hun karakteristieke lach die vaak door meerdere vogels in koor worden gezongen. Samen kunnen de vogels een oorverdovend geluid produceren, daarom worden ze soms wel de "Bushman's Alarm Clock" genoemd. Dit geluid maken ze ook vooral 's-ochtends vroeg en bij zonsondergang.
Kookaburra's blijven voor circa 20 jaar bij dezelfde vogelfamilie en hebben een partner voor het leven.

He Tweety! Parkiet - Nee, er heeft niemand per ongeluk z'n kooitje laten openstaan. De huis, tuin en keukenparkiet komt hier in grote getale in het wild voor.

Een vliegende vos Vliegende vos - Dit is de grootste soort van de familie van vleermuizen, ze varieren in gewicht van 25-30 gram met een vleugelspanning van 25 tot 150 cm. Ze bezitten een speciaal sonarsysteem waardoor ze in staat zijn om 's-nachts te vliegen. De geluiden worden voortgebracht door met de tong te klakken.
De gehele voorarm is opgenomen in een dunne dubbele huidlaag, die de vlieghuid vormt. In de vlucht doet deze huid ook dienst als een soort radiator, het netwerk aan fijne bloedvaten dat erdoorheen loopt helpt de vliegende vos om zichzelf te koelen tijdens een vlucht.