- Januari 2003

December Januari Februari Maart April Mei Juni Juni Augustus

3 JANUARI

G'day, hier het eerste verslagje van 't nieuwe jaar. Nog de beste wensen!
Nou we hebben oud & nieuw dus overleefd ondanks alle vrees voor een aanslag. Uiteindelijk is er gelukkig niets gebeurd al sloeg de sfeer even om naar gespannen toen de eerste van de 2 vuurwerkshows werd afgelast, er tal van heli's met zoeklichten kwamen en overal rond de haven ineens zwaailichten zichtbaar waren.
Maar gelukkig is alles mooi verlopen, die show van 12 uur was echt SUPERGAAF!!! Mooier kun je het nergens vinden denk ik. We stonden op het beste punt (mrs Macquarie's Point), op de foto's is wel iets van het uitzicht te zien al geld het bekende verhaal dat dit met geen foto te vangen was.
Na het vuurwerk zijn we tot het weer licht werd blijven feesten in Hyde Park middenin de stad. Daar waren diverse podia (en honderden agenten) opgesteld en dat was ook errug geslaagd.
Nieuwjaarsdag begon voor ons dus laat (13:00u uit bed) maar we zijn 's-avonds maar weer de stad in gegaan om te eten en vervolgens met o.a. Marly en Joop naar 3 wise monkeys gegaan. Het werd weer een uur of 3 mede doordat het Joop z'n laatste avond was in Australië.

Gisteren wat huishoudelijke zaken afgehandeld en 's-avonds naar de bios gegaan: "Die another day". Toen we terugliepen van de bios besloop een vliegende vos wat op m'n hoofd te laten vallen )-:
Nog een laatste melding in de categorie dieren: Heb m'n eerste haai gezien hier in de haven van Sydney, er schijnen er nogal veel te zijn momenteel voor de oostkust.

7 JANUARI


Allereerst, alle gelukwensen aan Maureen (m'n nichtje) en Dave (haar man)!
Sinds gisteren zijn zijn zij de trotse ouders van 'Demi' (weer zo'n smiecht erbij..(-:). Gefeliciteerd!

Ja, we zitten nog steeds in Sydney en nee, we hebben nog geen werk. Maar dat gaan we deze week wel vinden want sinds gisteren zijn alle anderen verder gaan reizen (snif...)en hebben we nu alle gelegenheid om weer eens wat geld bij te verdienen i.p.v. uit te geven.
Zaterdag hebben we Regina op de bus gezet, zondag Cindy, Billy en Esther en op maandagochtend vertrokken Anna en Jessica met de gehuurde auto. Het is nu ineens van superdruk erg rustig in het gebouw. Maar ja, het moest er toch een keer van komen dat iedereen z'n eigen weg vervolgde en we zien elkaar in Nederland zeker wel weer.
So, what's been up lately?: ben op zondag met Anna en Jessica naar Tarango Zoo geweest. Was erg leuk, deze dierentuin is heel mooi gelegen aan de andere kant van de haven zodat je veel dieren kunt bekijken met tegen de achtergrond de zee en de mooie skyline van de stad. Helaas moesten we een beetje haasten om alles nog te kunnen zien. Je vindt hier veel dieren die je in Nederland nooit tegenkomt zoals bijv. wallabies, vogelbekdieren, koala's en een Tasmaanse duivel. Heb trouwens ook nog een slang geaaid, voelt een beetje aan als een vis overigens.
Vandaag gezwommen in st. Alfred's en een gehuurde film van gisteren afgekeken. Vanavond gaan we naar een vuurwerkshow voor het Opera House en wellicht weer ff stappen. Maar waarschijnlijk val ik vanavond vroeg in slaap want de laatste dagen worden we om 7:00u 's-ochtends wreed wakkergemaakt door een gast die met een drilboor de weg voor ons huis staat te renoveren )-:.
Goed nieuws!: gister zijn we naar het vliegveld gegaan en hebben de vluchten naar Nieuw-Zeeland en Nederland kunnen boeken. We waren overigens eerst een beetje verdwaalt geraakt en vroegen toen aan een Ozzie de weg naar het vliegveld. Die Australiers zijn echt heel vriendelijk want deze man bood gelijk aan om ons daar naartoe te brengen in z'n auto. Dat aanbod konden we niet afslaan natuurlijk.
Anyway het vluchtschema ziet er nu als volgt uit:
datum route vliegmaatschappij
1 maart Brisbane (AU)-Auckland (NZ) Qantas
1 april Christchurch (NZ)-Melbourne (AU) Qantas
1 november Sydney (AU)-Bali (IND) Qantas
14 november Bali (IND)-Hong Kong (CH) Cathay Pacific
17 november Hong Kong (CH)-Amsterdam (NL) Cathay Pacific

Op maandag 17 november komen we dan om 6:30 's-ochtends weer aan in Nederland.
Dit vluchtschema is echter onder voorbehoud omdat we de data en zelfs de route nog mogen wijzigen als we dat willen.

PS: heb m'n oude telefoonnummer weer: (+61) 4-05019498

12 JANUARI

Auw, auw, auw wat doen m'n kuiten zeer. Gisteren (zaterdag) zijn we naar Royal National Park gegaan wat 30 km beneden Sydney ligt. Dit op een na oudste Nationale Park ter wereld ligt aan de kust en bestaat uit grote rotskliffen, verlaten strandjes, bushland en gematigd regenwoud.
Het was een heel mooi en rustig park vol met woeste natuur. Na vroeg te zijn opgestaan (dat was wennen...) zijn we met de trein en het laatste stukje met de ferry naar het park afgereist. In het park eerst de spectaculaire coastal track gelopen naar een klein strand genaamd "Little Marley". Hier waren tig fluoriserend blauw gekleurde kwallen aangespoeld dus we zijn daar maar niet in de oceaan gaan zwemmen. Aan de dode wallabie die ertussen lag te zien, waren die kwallen niet echt goed voor je.
Na even van het pad afgedwaald te zijn, zijn we via het binnenland weer teruggelopen. We zaten er inmiddels flink doorheen. De terugweg was dan ook lang en warm. Het hele pad kwamen we niemand anders tegen dan zwermen papagaaien (die maken een kabaal!). Helaas niets van de overige fauna gezien (o.a. wallabies, zeearenden, varanen en diamond pythons). Gisteravond tegen beter weten in ook nog ff de stad ingegaan en daarom voelen we ons vandaag niet zo super en doen we het rustig aan.

Donderdag zijn we naar Bondi Beach gegaan met de intentie om te gaan surfen. Echter daar aangekomen zagen we niemand surfen en was de branding erg woest. Daarom zijn we maar van het surf idee afgestapt en na ff chillen op 't strand besloten we de welbekende Bondi-Coogee walk te gaan ondernemen. Ook dit was een flinke maar voldoenende wandeling.
's-Avonds naar een zeer prijzige club gegaan (mr. Goodbar). Er werd entree geheven en voor een simpel biertje vroegen ze $7,50. Het was verder wel een prettige tent maar niet echt voor herhaling vatbaar.
Ok, tot zover dit verslagje. Toodles!

BTW: Heb wat nieuwe foto's van zowel december als januari toegevoegd aan de fotoalbums

15 JANUARI

Hier maar weer een korte update, niet dat we veel spectaculairs hebben meegemaakt de laatste paar dagen. De laatste 3 dagen waren eigenlijk een beetje saai: wat gezwommen, boodschappen gedaan, 2 films gehuurd, een beetje in de stad rondgelopen en op maandag gaan stappen in Kings Cross.
O ja, en we hebben ook nog naar werk gezocht. Daar heb ik het nu helemaal mee gehad: een beetje intelligent werk is hier gewoon niet te vinden tenzij je hele extreme specialistische capaciteiten bezit. Ik heb ruim 30 recruitment agencies aangeschreven en de reacties die je krijgt op je cv zijn altijd in de trant van 'leuk en aardig maar we hebben op dit moment geen open posities'. Heb nog anderen naar m'n cv en brief laten kijken omdat ik toch echt ging twijvelen maar het blijkt dat er gewoon geen vacatures meer zijn.
Toen ben ik nog bij de uitzendbureau's langsgegaan maar daar is het nog erger: voordat ze weten 'wie je bent en wat je kan', zeggen ze al dat er helemaal geen werk is op het moment maar dat je vrij bent om je cv achter te laten als je dat toch wilt... )-:
Via via kunnen we nog aan een of ander schoonmaakbaantje komen maar dan houdt het hier echt op.
Nu zitten we erover te denken om dan maar Sydney te verlaten en te beginnen aan het reizen. Sydney was en is super maar we hebben het meeste hier gezien en krijgen het gevoel dat we hier wonen. Australie heeft nog zoveel meer te bieden. Tussen Sydney en Brisbane is nog een heleboel te zien en te doen.
Misschien dat we even (2 weekjes ofzo) gaan fruitplukken om wat geld te sparen. 1 maart moeten we in elk geval in Brisbane op het vliegtuig naar Nieuw-Zeeland stappen.
De komende dagen beloven weer wat spectaculairder te worden want vanmiddag hebben we voor 3 dagen een auto gehuurd zodat we eens flink door de omgeving kunnen crossen (nee mam, dat bedoel ik niet letterlijk (-:)
Morgen willen we naar Jervis Bay om dolfijnen te kijken en als de tijd het toelaat ook nog naar Morton National Park.
Binnenkort volgt dus wel weer een nieuw verslagje.

17 JANUARI

Howdy, zijn net terug van de 2e dag toeren door kangeroeland. Dat rijden hier is echt fantastisch, kan er geen genoeg van krijgen. We hebben gisteren en vandaag 2 hele mooie routes gereden en daarbij veel kilometers gemaakt. Iedere dag zo rond de 500 km.
Gisterenochtend de auto opgehaald. We hadden een kleine Toyota Echo geboekt maar omdat ze daarvan geen automaat meer hadden kregen we als Europeanen een gratis upgrade naar een fraaie Volkswagen Golf (met c.d.-speler!).
Mede omdat Diederik net z'n rijbewijs heeft en ze hier links rijden, toch maar extra verzekering genomen om het eigen risico van $ 1600,- helemaal af te kopen.
De auto moest in de stad worden opgehaald en dan is het in het begin erg spannend rijden: nieuwe auto, middenin Sydney, allerlei nieuwe situaties en bovenalles aan de 'verkeerde' kant rijden. Dat links rijden is echt wennen, vooral als je rechts afslaat heb je snel de neiging om te gaan spookrijden (en dat is niet echt goed voor je gezondheid...)
De 1e dag zijn we naar het zuiden de kust afgereden naar Jervis Bay. Deze baai is de thuishaven van een grote groep dolfijnen en de stranden hebben hier het witste zand ter wereld (doet bijna pijn aan je ogen zo wit).
Op de heenweg langs de Blowhole in Kiama gereden maar helaas was de oceaan niet wild genoeg vandaag om 'm te laten spuiten.
We kwamen om 15:30u aan in Jervis Bay en wilden de dolfijnencruise nemen. Echter, het bleek dat om 13:00u de laatste cruise was vertrokken dus we hadden pech...
Toen maar gaan wandelen over de stranden en een stukje door een aangrenzend woud. Daar tal van parkieten en onze eerste kookaburra gezien en gefotografeerd.
De terugweg hadden we een prachtige route genomen via Kangeroo Valley door de heuvels met kleine weggetjes vol haarspeldbochten waar je door wouden en stukken rainforest rijdt naar Morton National Park. In dit park zijn we ff naar de mooie Fitzroy Falls gegaan en toen maar weer snel naar huis want het werd al donker en 's-nachts rijden is hier niet aan te raden want er zijn veel overstekende kangeroes die zelfs door koplampen schijnen te worden aangetrokken.
De volgende dag ook weer vroeg uit de veren want we wilden toeren door de Blue Mountains richting de Jenolan Caves in Kanangra Boyd National Park.
De weg hiernaartoe was opnieuw super. De Jenolan Caves zijn een verzameling limestone grotten waarvan er een aantal te bezichtigen zijn. We hebben een 1.5u durende tour genomen door de Diamond Cave en tsja, ik wil het woord niet te vaak gebruiken maar dit was ook zeker mooi te noemen.
Op de terugweg nog een beetje stout gedaan: we wilden naar een bepaald lookout point maar de bossen waren daar afgesloten i.v.m. bushfires. We hebben toen de auto geparkeerd en zijn langs het afzetlint gelopen. Het was immers maar een paar honderd meter lopen door een stukje bos.
Op het lookout point een paar foto's geschoten en (in 't donker) terug naar Sydney gereden.

Morgen is de laatste dag dat we de auto hebben en dan staat Ku Ring Gai Chase National Park op 't programma.

20 JANUARI

De auto is inmiddels al lang weer ingeleverd, en tsjee wat mis ik dan ding... Het uitstapje naar Ku Ring Gai Chase was ook heel geslaagd, 't was die dag alleen wel extreem heet -> 40 graden! Zo warm had ik het nog nooit meegemaakt, helaas zorgde diezelfde warmte ook voor veel problemen in Canberra.
In het nationale park zouden veel emu's en kangeroes te zien moeten zijn maar bij het visitors centrum vertelde de ranger dat niemand ze vandaag gezien had omdat die beesten ook zoiets hadden van 'lik m'n buidel, het is mij te heet'. Ook was vanwege de hitte de track die wij wilden gaan lopen afgesloten. Op advies van de ranger zijn we toen (na het bekijken van een 3d presentatie van 't park) een track gaan lopen langs een riviertje in de schaduw van de berg. Na een half uurtje kwamen we bij een klein strandje aan, daar zaten vier Australische jongens van een jaar of 30 bij een speedboat van een biertje te genieten. Ze vroegen ons waar we vandaan kwamen en toen we antwoorden ging het gesprek al snel over Amsterdam en drugs, een van die knapen was net een week terug van een trip naar Amsterdam.
Op een gegeven moment zei een van hen 'Shall we give them a ride in the donut?'. Bleek dat ze een soort opblaasbare band hadden waar je op kon gaan liggen en dan kon je met 80(!) km per uur door die speedboat over het water worden getrokken. We kregen eerst nog wat verhalen te horen over de hammerhead sharks die in het riviertje zaten en recent hadden ze nog een manta ray van 2 meter groot gezien.
Na enig aarzelen leek het ons toch wel errug gaaf om op die donut te gaan. Dus wij onze zwembroek aangetrokken en er maar voor gegaan...
En het was SUPERGAAF, zo hard als dat ging. Rechtdoor gaat nog wel (je knalt alleen hard over de golfen heen) maar zodra die boot een bocht maakt ga je nog harder (iets van 90km) en moet je je heel goed vasthouden aan de 2 riemen die aan de donut vastzitten. Diederik werd er best goed in en die gast moest flink moeite doen om 'm te laten omslaan. Uiteindelijk lukte het dan toch en sloeg ie enkele malen over de kop. Een beetje hoofdpijn en tot op de dag van vandaag wat stijve spieren zijn het resultaat maar we vonden het allebei erg geslaagd.
Daarna nog een biertje met die gasten gedronken (die Aussies zijn echt te aardig) en weer verder gegaan want we wilden nog naar West Head om wat Aboriginal rotstekeningen te bekijken.
Op zondagmorgen met pijn in m'n hart de bolide teruggebracht en er een rustig daggie van gemaakt. 's-Avonds met Marly afgesproken in o'Malleys en het is weer erg laat geworden. Moet nu weg want we hebben over 20 minuten een tennisbaan gehuurd (ff de biertjes eraf trainen). Later!

23 JANUARI

Gisteren alleen wat huishoudelijke zaken geregeld en gaan shoppen in Sydney (spijkerbroek, shirt en slippers gekocht). Vanochtend pas om 13:30 wakker geworden omdat we gister tot laat zijn gaan stappen in Empire, Kings Cross. Vandaag hebben we flink rondgebeld voor fruitpluk werk. Het blijkt dat er op de weg naar Brisbane niet echt veel werk beschikbaar is door de droogte en beschadigd gewas. In de staat Victoria daarentegen is er meer werk beschikbaar. Mede daarom hebben we vandaag opeens een rigoreus besluit genomen en besloten om eerst naar Melbourne te reizen i.p.v. Brisbane en de trip naar Nieuw Zeeland op te schuiven tot na 9 maart. Zodoende kan ik namelijk naar de Formule 1 Grand Prix gaan (met Jos the Boss!!) en kunnen we even een paar weken gaan zweten tussen de fruitbomen.
Vanmiddag dus Cathay Pacific gebeld om te kijken wat er mogelijk was. Gelukkig was er nog plek en konden we ons vluchtschema gratis wijzigen (dat mag 1 keer). We hebben nu de volgende vluchtdata van en naar Nieuw Zeeland:
datum route vertrektijd
15 maart Melbourne (AU)-Auckland (NZ) 09:20u
15 april Christchurch (NZ)-Melbourne (AU) 22:20u
Morgen gaan we een busrit en de Formule 1 kaarten boeken zodat we binnenkort verder kunnen reizen. Wellicht dat we vrijdag vertrekken of anders maandag. Zondag is het hier namelijk Australia Day (de nationale feestdag) en dat is natuurlijk het beste in Sydney te vieren.

27 JANUARI

Zo, dit is de (voorlopig) laatste dag in Sydney. Morgenochtend om 06:45 0-: vertrekken we met de Greyhound naar Gundagai daar blijven we in een hostel en gaan we vanaf woensdag fruit plukken.
Omdat je de hele dag in de zon werkt moet je daar in lange broek, met lange mouwen en met hoed op werken. Dat zal dus flink zweten worden want het is hier zowieso al erg heet. Afgelopen week dus maar een cowboyhoed gekocht ter bescherming tegen de zon.
Gundagai ligt overigens vrij dichtbij Canberra dus hopelijk krijgen we niet al te veel last van de bosbranden die nog steeds op verschillende plaatsen woeden.
Wat heb ik allemaal gedaan de laatste dagen? Vrijdag naar the Rocks gegaan, dat is de plek waar Sydney is begonnen, zeg maar het historisch centrum. 's-Avonds naar een leuke party (compleet met miss wet t-shirt competition (-:) gegaan in de kelder van een groot nabijgelegen hostel.
Gisteren was het hier in heel Australie groot feest -> Australia day, een dag waarop de Australiers de "geboorte" van hun land vieren. T'is echt niet normaal meer hoe patriotisch die mensen hier zijn. In vrijwel iedere commercial komen wel de woorden "Australian made", voorafgegaan door woorden als "truly, genuinly, etc." (trouwens: als je dacht dat nederlandse reclame irritant is moet je 'ns hier t.v. komen kijken). Op Australia Day bereikt dit alles zijn hoogtepunt: overal vlaggen, iedereen zingt het volkslied, etc.
Het was wel een leuk feest overigens, we zijn 's-ochtends naar Darling Harbour gegaan en naar een waterski show gekeken, 's-middags zijn we (om het af te leren) naar Bondi Beach gegaan en 's-avonds naar een bar/discotheek genaamd The World. Vandaag maar ff wat laatste zaken regelen en inkopen en de tas inpakken. Het zal de komende weken waarschijnlijk wat rustiger worden wat betreft de verslagjes. Hier in Sydney ga ik namelijk zeer regelmatig ff naar 't internetcafe omdat deze vlakbij huis zit, zal in Gundagai wel wat minder worden.

Zojuist weer wat nieuwe foto's online gezet. Omdat veel zaken dicht waren vandaag, heb ik de foto's laten ontwikkelen bij een zaakje in Chinatown. Dat was niet zo'n goede beslissing want ze hebben ze redelijk verkl**t, de foto's zijn te dof en te donker afgedrukt. Ook heb ik ze handmatig moeten inscannen omdat ze $20(!) vroegen voor het op c.d. zetten.

30 JANUARI

Nou, we zitten dus nu in Gundagai. Een stadje met 2500 inwoners dat echt een schril contrast vormt met Sydney. Ik heb er nu 2 dagen perziken en nectarines plukken opzitten. Dat werk is echt een hel! Gisteren werden we om 5 uur uit bed getrommeld voor de 1e werkdag in de hitte. Je verdient ontzettend weinig: $1,25 per doos perziken en $1,80 voor een doos nectarines. Ik doe er ongeveer 60 op een dag dus dat is niet zo'n vetpot.
Het ergste is nog de hitte, gisteren was het 34 graden maar vandaag was het echt abnormaal heet: 43 graden. Een andere groep moest op een gegeven moment verplicht stoppen omdat het te heet was, en als ze hier zeggen dat het te is dan is het ook echt onmenselijk warm. Wij moesten echter vrolijk doorjakkeren.
Het heeft hier 3 maanden niet geregend dus alles is super droog en het landschap straalt een vreemd sfeertje uit. Vandaag waren er stofstormen waardoor het hele landschap in een dikke bruine mist is gehuld. Erg appart allemaal. Het goede is dat de mensen hier in het hostel wel ok zijn, er zijn ongeveer 30 anderen. De dagen zijn verder zwaar en het is echt flink zweten (waardoor je zo'n 5 liter drinkt) maar het heeft allemaal wel weer z'n charme. Dit uitstapje moet echter niet te lang gaan duren...